AK Parti'den yeni seçim stratejisi: 3'lü baraj geliyor

TAKİP ET

Seçim barajının gündeme gelmesi erken seçim tartışmalarını beraberinde getirmişti. Hükümetin nasıl bir formül ortaya koyacağı merakla beklenirken bazı detaylar kulislerden sızmaya başladı. Independent Türkçe'den Can Bursalı'nın edindiği bilgilere göre, seçim barajı, sadece ülke genelinde ve ittifak içinde değil, seçim bölgesinde de uygulanacak.

Türkiye'de son günlerde erken seçim tartışmaları bir anda gündeme oturdu. Tartışmaların çıkış noktası ise seçim sistemine yönelik iktidar cephesinden yapılan açıklamalar oldu. Muhalefet ise iktidarın açıklamalarının olası baskın seçime giderek yeni kurulan partileri seçime sokamama girişimi olarak yorumlandı. Seçim kanunda yapılacak değişiklikler merakla beklenirken kulislerden de yeni bilgiler sızmaya devam ediyor. Son olarak Independent Türkçe'den Can Bursalı'nın haberine göre, seçim barajı, sadece ülke genelinde ve ittifak içinde değil, seçim bölgesinde de uygulanacak.

İTTİFAK İÇİN YÜZDE 5 BARAJI

Yapılan çalışma Meclis'e sunulur ve yasalaşırsa, daraltılmış bölge sistemi uygulanacak. Bölgesinde yüzde 20 barajını aşamayan vekil çıkaramayacak. Ülke genelindeki yüzde 10 barajı devam edecek. İttifak içinde ise aşılması gereken oy oranı yüzde 5 olarak belirlenecek.

YÜZDE 10 BARAJI DEVAM EDECEK

İttifak içinde getirilmesi konuşulan yüzde 5 barajının yanı sıra, mevcut sistemdeki yüzde 10 barajı devam edecek. Ayrıca, daraltılmış bölge sistemi içinde yüzde 20 barajını aşamayan parti de milletvekili çıkaramayacak.

KOMİSYON KURULDU

Ali Babacan liderliğindeki Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) ve Ahmet Davutoğlu'nun kurduğu Gelecek Partisi'nin önünün kesilmesi amacıyla yapılacağı ileri sürülen çalışma için AK Parti Siyasi İşler Başkanı Hayati Yazıcı'nın başında olduğu bir komisyon da kuruldu.

BÖLGE SAYISI ARTTIRILIYOR

İttifak içinde yüzde 5 oyu aşamayan partinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne giremeyeceği yeni modelde, yüzde 10 seçim barajı da devam edecek. Öte yandan, daraltılmış bölge sistemi için de çalışmalar yürütülüyor. Mevcut sistemde, 81 ilde 87 seçim bölgesinde seçim yapılıyor. Yeni çalışmada, bölge sayısının 120 olacağı konuşuluyor. 

SEÇİM BÖLGESİNE DE BARAJ GELİYOR

Seçim bölgesinde yüzde 20 barajı uygulanacak. Bu barajı aşamayan parti, o seçim bölgesinden milletvekili çıkaramayacak. Seçim sistemindeki değişiklik için oluşturulan komisyonun, yaz aylarında yapacağı çalışmaları yeni yasama yılına yetiştirmesi bekleniyor. Yani, yeni yasama yılında Meclis'in gündemi, seçim sistemindeki değişiklik olacak.