Ak Parti ve MHP'den CHP'li belediye başkanlarına yeni engel!

TAKİP ET

CHP'li belediye başkanlarına yönelik engelleme girişimlerine bir yenisi ekleniyor. Yapılması planlanan yeni düzenleme ile belediye meclisi başkanı TBMM'deki gibi seçilerek görev başına gelebilecek. Bu durum muhalif parti belediyelerine yeni bir engel girişimi olarak değerlendirildi. 

Belediye meclislerine belediye başkanları başkanlık yapıyordu. Ancak iddiaya göre bu durum değişecek ve yapılacak yeni düzenleme ile belediye meclis başkanı, belediye meclisinin tarafından seçimle göreve getirilecek. 

BELEDİYE MECLİS BAŞKANI SEÇİMLE GELECEK

HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Ak Parti ve MHP’nin seçim ve yerel yönetimlere ilişkin mevzuatlarda yapılacak düzenleme ile belediye meclislerinde meclis başkanının seçimle göre getirilmesinin planlandığını kaleme aldı.

BELEDİYE MECLİSİNDE BAŞKANLIK KURALLARI

Mevcut durumda belediye meclislerinde, zaten seçimle gelmiş belediye başkanları başkanlık ediyor. Muharrem Sarıkaya’nın köşesinde aktardığı kulis bilgisine göre bu sistem değiştirilecek. İstanbul, Ankara, Antalya, Mersin ve Adana’da seçimi CHP adaylarının kazanmasına rağmen belediye meclislerindeki çoğunluğun Cumhur İttifakı’nda olduğunu belirten Sarıkaya, “Bu durumun dikkate alınarak belediye meclislerinde de başkanlık sisteminin tüm kurallarının uygulanmasına karar verilmiş” ifadelerini kaydetti.

Muharrem Sarıkaya söz konusu düzenlemeye dair şu bilgileri aktardı:

"Nasıl ki Cumhurbaşkanı ile TBMM birbirinden farklı işlev görüyor, Cumhurbaşkanı da Meclis oturumunu yönetmiyorsa, benzer durumun belediye meclislerinde de uygulanmasına yönelik çalışma başlamış. Buna göre seçilen belediye başkanları, belediye meclislerinin doğal başkanı olamayacak; belediye meclisleri TBMM gibi başkanını kendisi seçecek. Oturumu da seçilen başkan veya yerine gösterdiği başkanvekilleri yönetecek.”