Anıtkabir ile Yazlık Saray'ın maliyetini kıyaslayan vatandaş Türkiye'nin gündemine oturdu

TAKİP ET

Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ebedi güzergahı Anıtkabir ile Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te yaptırdığı Yazlık Saray'ı kıyaslayan vatandaş Türkiye'nin gündemine oturdu.

Cumhuriyet gazetesinin sokak röportajında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'in Okluk Koyu'nda yapılan 'Yazlık Saray'ı savunmak için Anıtkabir’i örnek veren vatandaş sosyal medyada tepki topladı.

"ANITKABİR KAÇ PARAYA YAPILDI BİLİYOR MUSUNUZ?"

Muhabirin vatandaşa yönelttiği, “Bu kadar ekonomik sıkıntı varken 640 milyon liraya saray yapılması doğru mu?” sorusuna vatandaş, “Anıtkabir ne kadara yapıldı o tarihte biliyor musunuz?” cevabını verdi.

ANITKABİR İÇİN KAÇ PARA HARCANDI?

Anıtkabir inşaatı için 1948'de 2.413.088, 1949'da ise 2.721.905 lira harcama yapıldı. 1946-1949 yılları arasında tamamlanan Anıtkabir ikinci kısım inşaatı için toplam 6.370.668 lira harcanmıştı.



Anıtkabir 1 Mart 1941 yılında proje için düzenlenen yarışma sonrası yapımına 1944 yılında başlanmıştır. 1953 yılında ise yapımı tamamlanmıştır. Anıtkabir'in yapımı 4 aşamadan oluşmuştur. Ziyaret alanı, dış mimari, bahçe alanı ve tören alanı bu aşamalar içerisindedi. Anıtkabir'in ilk temeli 1944 yılında atılmış ve ilk kazmayı Şükrü Saraçoğlu vurmuştur.

Kabrin yapılması için düzenlenen yarışmaya Emin Onat ve Orhan Orda'nın sunduğu proje kazanmış ve bir takım değişimler yapılarak proje hayata geçirildi.

ATATÜRK'ÜN NAAŞI 1953 YILINDA TAŞINDI

Atatürk daha önce defnedildiği Etnografya müzesinde 10 Kasım 1953 günü alınarak Anıtkabir'e taşındı.

Dönemin şartları göz önünde bulundurularak Anıtkabir 20 milyon liraya yaptırıldığı bilinmektedir. Toplam 750 bin metrekare alan içerisine yapılmış dünyadaki nadir anıt mezarlardan birisidir.

yazlık saray anıtkabir anıtkabir kaç liraya yapıldı marmaris recep tayyip erdoğan mustafa kemal atatürk