Bahçeli'nin transfer çıkışı Ak Parti'yi ikiye böldü!

TAKİP ET

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin milletvekili transferini engellemeye yönelik yasal adımların atılmasına yönelik çağrısı Ak Parti'yi ikiye böldü. 

MHP lideri Bahçeli, yeni kurulan Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’ne vekil transferini engellemek için yasal düzenleme çağrısı yapmıştı. Bunun üzerine Ak Parti Grup Başkanı Naci Bostan, konu hakkında yasal çalışma başlattıklarını duyurdu. Ancak bu durum parti içinde tartışma yarattı.

Ahmet Davutoğlu’nun Gelecek Partisi ve Ali Babacan’ın DEVA  Partisi'ne olası milletvekili transferlerini engellemek amacıyla Ak Parti, Devlet Bahçeli’nin çağrısıyla çalışma başlattı. Ancak BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre Ak Parti içinde bir grup, yeni partileri engelleme girişiminin “ters tepebileceğini” ve “hülleye engel olamayacağını dile getiriyor.

PARTİDE TEMEL GÖRÜŞ KAPSAMLI DEĞİŞİKLİK

Partide, konjonktürel gelişmelere göre kısmi bir yasa değişikliği yerine, seçim mevzuatında kapsamlı bir değişiklik yapılması gerektiği görüşü dile getirilirken zamanlama konusunda Ekim ayına işaret ediliyor. 

AK PARTİ'NİN ÖNCELİĞİ BARO SEÇİMLERİ

Ak Partili yetkililer MHP’nin önerisine sıcak bakıyor ancak bu konuda acele etmenin doğru olmayacağı düşünülüyor. Bahçeli’nin önerdiği baroların seçim sistemi ve yapısına ilişkin atılacak adım Ak Parti için daha öncelikli görülüyor.

İSTANBUL SEÇİMLERİ ÖRNEK GÖSTERİLİYOR

Ak Parti’deki bazı isimler, siyasetin önünün yasalarla kesilmesinin geçmişte olduğu gibi ters tepebileceğini belirtiyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yasal engeller çıkarılarak siyaset yapmasının engellenmek istenmesi ve geçen yıl iptal edilen İstanbul seçimleri örnek olarak hatırlatılıyor.

“KARAR KAMUOYU VİCDANI OLMALI”

Ak Parti içinde hülle partileri örnek gösterilerek bu tür tedbirlerin nihai çözüm olmayacağı dile getiriliyor. Parti içinden bazı kaynaklar şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Diyelim ki toplu transferi yasakladınız, Türkiye'de siyasi parti kurmak bildirime tabi, bir dilekçe ile bunu yapabilirsiniz. Partisinden istifa eden 20 milletvekili, 20 ayrı siyasi parti kurabilir, daha sonra bunları bir parti çatısı altında birleştirebilir. O zaman ne yapacaksınız? O nedenle bu işler kanunla olmaz, bunu topluma izah etmek gerekir. Bu konudaki kararı kamuoyu vicdanına bırakmak gerekir."

AK PARTİ KULİSLERİNDE ERKEN SEÇİM KONUŞMALARI

Son günlerde erken seçim tartışmaları gündemden düşmüyor. Özellikle Bahçeli’nin milletvekili transferi konusunu gündeme getirmesi erken seçim işareti olarak yorumlandı. Fakat, Ak Parti kulislerinde erken seçim için koşulların uygun olmadığı konuşuluyor:

"Milletvekilleri istemiyor. Olağanüstü bir yönetim krizi yok. Uluslararası konjonktür uygun değil. Korona gündemiyle ağırlaşan ekonomik sorunlar varken vatandaşın derdi başka. CHP seçim istemiyor, diğer partiler istemiyor. Yeni kurulan partiler hazır değil, onlar da istemiyor. O halde niye erken seçime gidelim?"