Bu Pazar erken seçim olsa sonuçları ne olur? Millet İttifakı mı yoksa Cumhur İttifakı mı önde..

TAKİP ET

Türkiye son döneme Sedat Peker'in iktidar partisi AKP içindeki bazı isimlerin rüşvet kara para aklama iddialarıyla girdi. Elektrik ve doğalgaza gelen zamlar, doların durmayan yükselişi, ekonomideki dip dalga iktidara ne mesaj veriyor. Millet ittifakı mı yoksa Cumhur İttifakı mı önde? İşte detaylar...

Türkiye'de bu pazar erken seçim olsa sandıktan Millet İttifakı mı yoksa Cumhur İttifakı mı çıkar? Son seçim anketleri iktidar ve muhalefet partilerine ne söylüyor?

Türkiye'de artan döviz kurları ve bunun piyasaya yansıması nasıl oldu?



Ev ve otomobil fiyatlarının tavan yapması, doların 9 liraya dayanması, euronun 10 lirayı geçmesi, vatandaın aylık asgari ücretini ateşe tutulmuş kar gibi eritti. Elektrik, doğalgaz ve akaryakıta gelen peş peşe zamlar vatandaşın iliğini kemiğini kuruttu. 

Bu arada 2800 liralık asgari ücret dolar bazında 322 dolara denk geliyor.

Tüm bunların yanında artan yolsuzluk ve rüşvet iddiaları ve bu iddialar karşısında yaşanan derin sessizlik halkın gözünde ne anlama geliyor.

20 yıldır iktidarı  korumayı başaran AKP, son döneme oylarını artırarak mı yoksa düşürerek mi girdi?



İşte detaylar...

Karar yazarı Mustafa Karaalioğlu, PANAROMA TR'nin Haziran raporundan sonuçlar paylaşırken, "Bu ve benzeri çalışmalarda iktidar için, muhalefet için dersler var" yorumunu yaptı. 

Karaalioğlu, PANAROMA TR'nin anketinde yer alan “Bugün seçim olsa” sorusunun yanıtlarını da aktardı. Ankete göre, Millet İttifakı ve ittifak dışındaki muhalefet partilerinin toplam oyu yüzde 55’in biraz üzerinde iken, Cumhur İttifakı’nın toplam oyu ise yüzde 45’in biraz altında kaldı. Karaalioğlu, "Bu tablo iktidar aleyhine seçimlerden beri görülen en yüksek oy kaybını ifade ediyor" dedi. 

Karaalioğlu'nun yazısında aktardıkları şöyle: 

Erken Seçim? Seçimini zamanında yapılmasını isteyenler yüzde 42’de kalırken yüzde 46 hemen sandık istiyor. (Bu soruda ve aşağıdakilerde geri kalan kesim ya “fikrim yok” ya da “bilmiyorum” cevabı vermektedir.)

Hükümet Sistemi? Cumhurbaşkanlığı Hükümet (Başkanlık) Sistemi referandumda yüzde 51,4 ile kabul edilmişti. Bugün ise ankete göre durum bir hayli farklı. Başkanlık sistemini desteklerim diyenler yüzde 30’un hemen altında ve parlamenter sistem isteyenlerin oranı ise yüzde 51’e ulaşmış bulunuyor.



Kanal İstanbul? Bu projeyi doğru bulanların oranı yüzde 22, yapılmasını istemeyenler ise yüzde 45’in üzerinde seyrediyor.

Üç konunun özeti hükümetin içinde bulunduğu veya desteklediği konularla halkın tercihleri arasındaki mesafe iyice açılmış durumdadır. Devam edelim…

Ekonomik gidişat? Ekonominin iyiye gittiğini düşünenlerin oranı yüzde 19, kötüye gidiş olduğunu düşünenler ise yüzde 69’da seyrediyor.

İşsizlik? Ailesinde işsiz olmadığını söyleyenler sadece yüzde 39 ama iş arayıp bulamadığını söyleyenler yüzde 48,8 ve artık iş aramaktan vazgeçenler ise yüzde 12’ye ulaşmıştır.



Aynı makas açıklığı; yani iktidar ile seçmenin olup bitenleri değerlendirmekte bakış farkları ekonomide daha bariz görülüyor. Dolayısıyla ekonomide hükümete güven yüzde 31’de kalırken, yüzde 60’ın üzerinde seçmen güvenini kaybetmiş bulunuyor.

Sedat Peker? Önemli bir yarışma da bu konuda yaşanıyor. Seçmenin yüzde 19’dan biraz fazlası Peker’in iddialarını ciddi bulmuyor; yüzde 52’ye yakını ise ciddiye alınması gerektiğini düşünüyor. Devamında bu konuya bağlı olarak yüzde 12,5 iktidarın iddialar karşısında yaptıklarını yeterli bulurken, yüzde 58’i yetersiz görüyor."