Çocuklarımızı koronadan kaynaklanan anksiyeteye karşı nasıl koruruz?

TAKİP ET

Bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da kaygı ve endişeye neden oluyor. Salgının yarattığı belirsizliğin devam ettiğine dikkat çeken uzmanlar, bu durumun çocuklardaki kaygıyı daha da arttırdığını ifade ediyor. Elbistan Otantik Müzikevi kurucusu, müzik ve dans eğitmeni Mustafa Aydın, çocuklarda ortaya çıkan bu anksiyeteyle mücadele etmenin en etkili yolunun bir enstrüman çalmayı öğrenmek olduğunu belirtti.

Korona salgını bütün dünyada olduğu gibi ülkemizi de etkisi altına aldı. Hayatın bütün alanlarını etkileyen süreç çocuklarımızda çeşitli psikolojik sıkıntılara yol açabilecek boyutlara ulaştı. Bu konuda uzmanlar sürekli uyarılarda bulunuyor. Günlük yaşamda ciddi değişimlere neden olan salgının çocuklar üzerindeki etkilerine dikkat çeken Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Özgür Öner ve Prof. Dr. Bengi Semerci, pandemi sürecinin çocuklarda kaygıyı arttırdığının altını çiziyor. Salgınla birlikte ortaya çıkan kaygı, belirsizlik ve yetersizlik duygularıyla daha da büyüyor. Kendisine ya da ailesinden birine zarar geleceğine dair korku anksiyeteyi arttıran nedenlerin başında geliyor. Buna okuldan arkadaşlardan ayrı kalmak, sürekli evde kalmak ve evdeki erişkinlerin de kaygıları eklenince çocukların bu anksiyeteyle başa çıkabilmeleri çok zor olabiliyor. 

“ENSTRÜMAN ÇALMAK ANKSİYETEYE İYİ GELECEKTİR”

Uzmanların dikkat çektiği, pandemi sonrası anksiyeteyle başa çıkabilmenin en etkili yollarından birinin bir enstrümanla uğraşmak olduğunu vurgulayan Müzik ve Halk Dansları Eğitmeni Mustafa Aydın, “Karantina süreci bitti. Normalleşme süreciyle birlikte hayatımıza devam ediyoruz ama eskisi gibi değil maalesef. Bu yıl hepimiz olağandışı bir yıl geçiriyoruz. Çok zorlu bir süreçten geçtik. Ve bu süreç çocuklarımızı da ciddi anlamda etkiledi. Uzmanlar özellikle çocuklarda ortaya çıkabilecek anksiyete dikkat çekiyor. Küçük yaşlarda ortaya çıkabilecek çeşitli psikolojik sorunlar ileride maalesef daha büyük sorunlara yol açıyor. Bu nedenle çocuklarımızın özellikle küçük yaşlardan itibaren bir müzik aletiyle haşır neşir olmalarının onların kişisel gelişimi açısından muazzam faydaları olacaktır. Bu süreçte çocuğumuzun bir enstrüman öğrenmeye çalışması onu hem bu koronavirüsü salgının yarattığı kaygılardan kurtaracaktır” diye konuştu.  

Bir enstrüman çalmanın faydalarının saymakla bitmeyeceğini söyleyen Aydın, şu ifadeleri kullandı:

“HER İNSAN MUHAKKAK BİR ENSTRÜMAN ÇALMALI”

İnşallah korona vakaları artmazsa Ağustos sonunda okulların açılması bekliyor. Birçok uzman, bazı çocukların okula alışma sürecinde zorluklar çekeceğini söylüyor. Bu anlamda enstrüman kursu çocukların sosyalleşmesine yardımcı olacaktır. Enstrüman çalmanın en önemli faydalarından biri sosyalleştirici olmasıdır. Sonra enstrüman çalmak beyni çalıştırır, insanı disipline sokar, çocukların özgüvenini arttırır, iyi veya kötü duygularımızı dışavurmamıza yardımcı olur, stresten arındırır, odaklanma sorununu ortadan kaldırır. Özetle bir enstrümanla uğraşmak her anlamda kişisel gelişime müthiş katkı sağlar. Benim şöyle bir sloganım var: Her insan muhakkak bir enstrüman çalabilmeli.  Otantik Müzikevi Elbistan’da 14 yıldır hizmet veriyor. Elbistan’da saz kursu, gitar kursu, keman kursu, piyano kursu, ney kursu, ud kursu, yan flüt, ukulele gibi birçok enstrüman kursu veriyoruz. Yine güzel sanatlar lisesi hazırlık ve konservatuar hazırlık derslerimiz de devam ediyor. Enstrüman temin etmek isteyenler için enstrüman satış mağazamız da bulunuyor. 

“SINIFLARIMIZI SÜREKLİ DEZENFEKTE EDİYORUZ”

“Biz Otantik Müzikevi olarak, bütün tedbirleri aldık ve enstrüman kurslarımız başladı. Normalleşme süreci ile birlikte derslerimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Tabii eskisi gibi değil, gerekli önlemler dahilinde kurslarımızı sürdürüyoruz. Sınıflarımızı sürekli dezenfekte ediyoruz. Kalabalık grup derslerimize şimdilik ara verdik. Ağırlıklı olarak bireysel derslerimiz var. Her derslikte birden fazla öğrenci olmuyor.”

“TEDBİRLERİ ELDEN BIRAKMAMAK GEREKİYOR”

Salgının henüz bitmediğinin altını çizen Aydın, vatandaşlarımızdan tedbirleri aksatmadan uygulamaları konusunda da ricada bulundu. Sağlığın her şeyin önünde olduğunu ifade eden Aydın, “Sağlık Bakanlığının ısrarla üzerinde durduğu önlemlere muhakkak uymalıyız. Bu tedbirlere ne kadar riayet edersek bu salgından o kadar az zarar görürüz. Ülkemiz için aydınlık ve güzel günler yakındır inşallah” şeklinde konuştu.