Erdoğan Biden görüşmesinden çıkan sonuç: ABD'den Türkiye'ye F-35 değil F-16 verelim teklifi!

TAKİP ET

Türkiye ve ABD arasında krize neden olan F-35 sava uçakları teslimatı süreci sonlandırıldı. F-35 savaş uçağı üretim projesinden Rusya'dan S-400 satın alınması ve ABD'den uzaklaşıp Rusya'ya yaklaşan Türkiye'nin diplomatik tercihleri nedeniyle çıkarılması sonrası ilk başta ödenen 1,4 milyar doların ne olacağı merak konusu olmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden Roma'da yaptıkları görüşmede bu konuyu ele aldı.

Erdoğan, katıldığı G20 Zirvesi sonrasında Roma’da yaptığı basın toplantısında gündemin sıcak konusuyla ilgili soruyu yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile G20 Zirvesi’nde yaptığı görüşme sonrasında, "Biden'la görüşmemizde F-35'ten kaynaklanan bizim 1.4 milyar dolar bir ödememiz vardı ve bu ödemeden hareketle bu süreci nasıl iyi bir konuma taşırız, bunun üzerinde durduk. Daha çok F-16'lar gündeme geldi. Elimizdekilerin modernizasyonu ve yeni F-16 verilmesi gündeme geldi. Savunma bakanlarımız süreci takip ediyorlar. Biden'ın olumlu yaklaşımını gördüm" dedi.

Joe Biden ile görüşmesinde Doğu Akdeniz konusunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Erdoğan, “Bugünkü görüşmede, Doğu Akdeniz gündemimize gelmedi. Gelmediğine göre de Sayın Biden'ın gündeminde değil, benim de gündemimde değil” yanıtını verdi.

"BUGÜNE KADAR GELEN SÜREÇ BUNDAN SONRA BÖYLE DEVAM ETMEYECEK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi’nin ardından zirveyi ve zirve kapsamında yaptığı ikili görüşmeleri değerlendirdi. Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşmeye ilişkin açıklamasında, “Şüphesiz, Suriye’de bulunan bu terör örgütleri, PKK, PYD, YGP gibi, bunların özellikle Amerika’dan aldıkları destekler konusunda bu desteklerle ilgili üzüntümüzü, bu desteklere yönelik NATO üyesi ülkeler olarak bunun bizde meydana getirdiği üzüntüleri ifade ettik. Bugüne kadar olan süreç herhalde böyle devam etmeyecektir” dedi.