Erdoğan ve Bahçeli 50+1 seçim barajında yeni sistem için anlaştı iddiası

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelecek seçimlerde yeniden seçilememe ihtimaline karşı kendisine engel olarak gördüğü 50+1 seçim barajı konusunun değiştirilmesi konusunda MHP lideri Devlet Bahçeli ile anlaştığı iddia edildi. Erdoğan'ın Beştepe'de görüştüğü Saadet lideri Temel Karamollaoğlu, "Erdoğan sistemden memnun 50+1'den rahatsız" açıklaması yaparak seçim barajının değişebileceği imasında bulunmuştu.

AKP MKYK üyesi Şamil Tayyar'ın "50+1 Cumhurbaşkanı Erdoğan'a kurulmuş bir tuzaktı" açıklamasıyla parti içinde alevlenen seçim barajı tartışmasında kazanan kim olacak. 

Şamil Tayyar'ın yasanın mimarı Mehmet Uçum'u 'Soros uzantısı' olarak itham etmesinin ardından Uçum Tayyar'a cevap vermiş "Türkiye'yi değil kendilerini düşünüyorlar" açıklaması yapmıştı. 

Anayasa değişikliğini hazırlayan ekibin içinde bulunan Mehmet Uçum, “Türkiye’yi değil kendilerini düşünenler, ülke karşıtlığını iş edinenler, hakkımda ‘sorosçuluk yalanı’ yayma peşindeler. Ne yaparsanız yapın 2007 ve 2017’de iki kez halk tarafından kabul edilmiş Türkiye’nin sosyolojik ve siyasi istikrarının güvencesi 50+1 kuralından halk vazgeçmez.” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN'LA BAHÇELİ UZLAŞTI

AKP içinde “yüzde 50+1” tartışmaları sürerken Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin önceki günkü “sürpriz” görüşmesinin perde arkasından “uzlaşı” çıktı.

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun kulis haberine göre, Erdoğan, “yüzde 50+1” tartışmasında her ne kadar parlamentoyu işaret etse de iki liderin görüşmesinde, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Erdoğan’a, “yüzde 50+1’in tartışmaya açılmasının muhalefet cephesini güçlendireceği ve sistem üzerinde meşruiyet tartışmalarına yol açabileceğini ve Cumhurbaşkanlığı makamının yıpratılmaya çalışılacağını söylediği” belirtiliyor.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ LAZIM 

Her iki liderin de görüşmede, “yüzde 50+1 tartışmasının ‘suni bir tartışma olduğu’, çünkü söz konusu düzenleme için anayasa değişikliği gerektiğini belirttikleri” kaydediliyor.

Erdoğan’ın Bahçeli’ye, “parti kurmaylarıyla yaptığı toplantılarda yüzde 50+1 ile seçime gidileceğini ve bunun için sahada çalışmaları yönünde talimat verdiğini söylediği” de ifade ediliyor.

BAHÇELİ "TARTIŞMA YERSİZ" DEYİP KAPIYI KAPATMIŞTI

Cumhurbaşkanlığı seçiminde barajı işaret eden Erdoğan’ın “50+1’de yanlış karar verdik” ifadeleri sonrası başlayan tartışmalarda son noktayı Bahçeli koymuştu. MHP lideri ‘50+1'den geriye dönüş yok’ vurgusuyla kapıyı kapattı: Yüzde 50+1 bu sistemin mihveridir, demokratik meşruiyet temelidir. Çoğulcu demokrasinin dünyaya model olacak şeklidir. Sistemin itibarını zedeleyecek bu tartışma yersiz

 

devlet bahçeli 50+1 seçim barajı cumhurbaşkanı erdoğan erken seçim