Erdoğan ve Kılıçdaroğlu'nun polemiğe girdiği Anayasanın ilk dört maddesi nedir?

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasanın değiştirilemez olarak kabul edilen ilk dört maddesi üzerinden polemiğe girdi. Anayasanın ilk dört maddesi nedir, Anayasa hangi yılda değişti, Erdoğan mevcut anayasa ile yeniden Cumhurbaşkanlığına aday olabilir mi? İşte detaylar...

Türkiye 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından yapılıp büyük bir halk oyuyla kabul edilen 1982 anayasasının değiştirilmesi teklif dahi edilemez dediği mevcut anayasanın değiştirilmesiyle ilgili tartışmaya başladı.



Türkiye Cumhuriyeti Anayasası veya 1982 Anayasası, Türkiye'nin 9 Kasım 1982'den bu yana geçerli olan anayasasıdır. 12 Eylül Darbesi sonrasında askerî yönetimin emriyle Danışma Meclisi tarafından hazırlanmış, 23 Eylül 1982 tarihinde Danışma Meclisi tarafından ve 18 Ekim 1982 tarihinde Millî Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilmiş, 7 Kasım 1982 Pazar günü yapılan halkoylaması sonucu % 91,37 oranında kabul oyu ile kabul edilmiştir.



2709 kanun numaralı anayasanın ilk üç maddesinin değiştirilmesi ve değiştirilmesinin önerilmesi dördüncü madde ile yasaklanmıştır. Anayasa, bugüne kadar yirmi bir kez değişikliğe uğramıştır. Anayasada 7 kısım, 177 madde ve 16 geçici madde bulunmaktadır.

KILIÇDAROĞLU: ERDOĞAN MİLLİ GÜVENLİK SORUNU HALİNE GELDİ

Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın partisinin grup toplantısında Anayasa'nın ilk dört maddesinin değiştirilmesine ilişkin olarak kendisine yönelttiği eleştiriye, "Erdoğan, benim söylediğimi zannediyor. Artık sağlık raporu istemek, bir devlet güvenliği meselesi haline gelmiştir. Erdoğan, bağımsız bir kuruluştan, sağlık raporu almalıdır, hem de hemen” yanıtını verdi.



ERDOĞAN: MİLLETİN TERAZİSİNE HEP BİRLİKTE ÇIKARIZ

Cumhurbakanı Erdoğan yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili, "Ülkemizin ilk sivil anayasasını hazırlama teklifimizde gerçekten samimiyiz. AK Parti ve Cumhur İttifakı olarak kendi hazırlıklarımızı yapıyoruz. Meclis’teki diğer partilerden de kendi hazırlıklarını en kısa sürede kamuoyuyla paylaşmalarını bekliyoruz. Diğer partilerin anayasa teklifleriyle kendi hazırlıklarımızı uzlaştırabilirsek; yasama yılı bitmeden bu işi neticelendirebiliriz. Uzlaşma sağlanamaması durumunda ise siyasi partiler olarak zaten yaklaşmakta olan 2023 seçimlerinde hep birlikte milletin terazisine çıkarız, milletimizin sandıktaki kararı da başımız gözümüz üzerinedir." açıklaması yaptı.



ÖMER ÇELİK: LAİKLİK ANAYASANIN DEĞİŞTİRİLEMEZ İLKESİ

Anayasa tartışmalarına katılan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Herkes yeni Anayasa ile ilgili olarak görüşlerini söylemeye sahiptir. Laiklik Anayasa'da vazgeçilmezdir. AK Parti burada laik devlet düzenini koruyacaktır” dedi.



ANAYASANIN İLK DÖRT MADDESİ NEDİR?

I. Devletin şekli

MADDE 1.

– Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
II. Cumhuriyetin nitelikleri

MADDE 2.

– Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

III. Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti

MADDE 3.

– Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.
Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.
Millî marşı "İstiklal Marşı"dır.

Başkenti Ankara'dır.

IV. Değiştirilemeyecek hükümler

MADDE 4.

– Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2'nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

ANAYASANIN İLK 4 MADDESİ DEĞİŞTİRİLEBİLİR Mİ?

Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2'nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.