İsmail Saymaz'dan sarsıcı Meral Akşener çıkışı: Kitlesi onu yalnız bırakır

TAKİP ET

Gazeteci İsmail Saymaz, TV 100'de katıldığı canlı yayında Devlet Bahçeli'nin Meral Akşener'e yinelediği çağrıya dair İYİ Parti'ye ve Meral Akşener'e uyarı niteliğinde yorumlar yaptı.

Gazeteci İsmail Saymaz, TV 100’de katıldığı canlı yayında Devlet Bahçeli’nin Meral Akşener’e yinelediği çağrıya dair İYİ Parti’ye ve Meral Akşener’e uyarı niteliğinde yorumlar yaptı.

“Millet İttifakı da Cumhur İttifakı da birbirini yokluyor” diyen Saymaz,
“Hiçbir parti kendi gücüyle iktidar olamayacağından ittifakları parçalama stratejisi izliyorlar. Millet İttifakı’ndan en zayıf halka İYİ Parti olarak görünüyor. Çünkü onların milliyetçi kimlikleri ve HDP ile her ne şart altında olursa olsun yan yana gelmeyiz tutumları Cumhur İttifakı açısından en uygun atış yapılacak alan. Millet İttifakı’nda İYİ Parti boşluğu var. İYİ partide kafa karışıklığı var. Ümit Özdağ’ın arzu ettiği gibi MHP’nin sağını dolduran milliyetçi İYİ Parti mi; yoksa Akşener’in istediği bir şekilde merkez sağı dolduran bir parti mi? Bu henüz giderilemediği için İYİ Parti, Millet İttifakının zayıf halkasıdır. Devlet Bahçeli son çağrısını yapıyor. Akşener bu çağrıya icabet etmeyeceğini gösterdi ama Millet İttifakı zayıf halkasından koparılmak isteniyor” şeklinde konuştu.

“İYİ Parti kitlesi Erdoğan karşıtı milliyetçilerden oluşuyor” değerlendirmesi yapan Saymaz “Bunun bir sosyolojisi vardır. 2000 yılından sonra kurulmuş olup baraj sorunu bulunmayan ve kendisine özgün kitle yaratan tek partidir. İYİ Parti, MHP’deki yarılmamın sonucunda doğmuş, Erdoğan karşıtı milliyetçi bir tabana hitap ediyor. Bu parti engellemelerle mücadele edilerek kuruldu” dedi.

Olası bir Cumhur İttifakı ile yakınlaşma halinde İYİ Parti kitlesinin Akşener’i yalnız bırakacağını ifade eden Saymaz, “İYİ Parti’nin genelde ülkenin batısında, şehir merkezlerinde yaşayan, gelir düzeyi orta kesime daha yakın lise ve üstü eğitim düzeyine sahip bir kitlesi var. Parti, seküler eğilimi olan; fakat muhafazakâr değerleri yaşatan bir kitleye sesleniyor. Bu kitle Erdoğan karşıtıdır. Bu kitlenin Erdoğan yanlısı olması beklenemez; çünkü o zaman MHP’den ayrılmazlardı. Dolayısıyla bir gün Meral Akşener buna evet dese bile kitlesi onu yalnız bırakır. Meral Akşener bir gün niyet edip Erdoğan ile ittifak etse dahi İYİ partinin tabanı ondan bağımsız hareket eder. Dolayısıyla İYİ Partiyi motive edemezler. İYİ Parti tabanının motivasyonu Erdoğan karşıtlığı üzerinden oluşmuş durumda. Bu zamanda birleşmeleri mümkün görünmüyor” dedi.