Kadir Gecesi'nde hangi dualar okunur?

TAKİP ET

Ramazan ayı içerisinde idrak edilen Kadir Gecesi'nde eller semaya açılacak ve milyonlarca Müslüman dua edecek. Kadir Gecesi duası ile bin aydan daha hayırlı olan geceyi değerlendirecek olanlar bu gecede ibadet ederek geçirecekler. Peki, Kadir Gecesi'nde hangi dualar okunur ve Kadir Gecesi ibadetleri neler? Sizler için araştırdığımız bu haberimizde Kadir Gecesi'nde nasıl ibadet yapacağınız detaylı bir şekilde anlatılıyor…

Kadir Gecesi Kur’an’da belirtildiğine göre, içerisinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır. Kur’an, Ramazan ayında (Bakara, 2/185) ve bu gecede indirilmiştir (Kadr, 97/1). Kadir gecesinin Ramazan ayında olduğu kesindir. Ancak hangi güne tekabül ettiği konusunda farklı rivayetler vardır. Ramazan ayının 27. gecesinde olduğu (Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 179-180) genel kabul görmüş olmakla birlikte, Ramazan’ın son on gününün tek gecelerinde (Müslim, Sıyâm, 207) veya son yedi gecesinde aranması ile ilgili farklı rivayetler de vardır (Müslim, Sıyâm, 205-206). Dolayısıyla Ramazan’ın son gecelerini Kadir gecesiymiş gibi değerlendirmek gerekir.
Ramazan ayı içerisinde idrak edilen Kadir Gecesi’nde eller semaya açılacak ve milyonlarca Müslüman dua edecek. Kadir Gecesi duası ile bin aydan daha hayırlı olan geceyi değerlendirecek olanlar bu gecede ibadet ederek geçirecekler. Peki, Kadir Gecesi’nde hangi dualar okunur ve Kadir Gecesi ibadetleri neler? Sizler için araştırdığımız bu haberimizde Kadir Gecesi’nde nasıl ibadet yapacağınız detaylı bir şekilde anlatılıyor…
Kadir Gecesi ibadetleri ile milyonlarca Müslüman İslam âlemi için mübarek olarak kabul edilen gecede ibadetlerini gerçekleştirecekler. Bin aydan daha hayırlı olan gecede dua edecek olanlar ellerini semaya açacaklar. Peki, bu gecede nasıl dua edilir?
KADİR GECESİ’NDE HANGİ DUALAR OKUNUR?
Dini kaynaklarda yer alan bilgilere göre Hazret-i Peygamber, Hz. Aişe’ye “Allahümme inneke afüvvün tühibbül afve fa’fü anni (Allah’ım sen affedersin ve affetmeyi seversin. Benim günahlarımı da bağışla)” diye dua et! buyurdu. Bu gecede dua etmek isteyenler dualarını bu sözlerle gerçekleştirebilirler.
KADİR GECESİ’NDE NASIL İBADET EDLİR
Mübarek geceyi ibadet ederek geçirmek isteyenler Kadir Gecesi'nde bunları yapabilirler;
Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.
Süfyan-i Sevri: “Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur"an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir” demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313).
Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.
Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.
Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.
Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.