Kalp krizi ve ani ölümden kaçınmak için iki gizli düşmandan uzak durun!

TAKİP ET

Tıptaki adı "takotsubo kardiyomiyopatisi" olan kırık kalp sendromu aşırı stres, doğal afet vb. olaylardan etkilenerek kalbin kan pompalama odasını tahrip ederek kişiyi ölüme götürebiliyor. Sözün özü insanın kendisini aşırı strese sokacak olayların etkisinde kalmadan hayata devam etmesi hayati öneme sahip.

Modern tıptaki adı "takotsubo kardiyomiyopatisi" olan kırık kalp sendromunun tam nedeni hala bilinmezken yüksek stresli olaylar, depremler, araba kazaları, yakını kaybetmek gibi ani olayların ardından oluşan akut stresin yarattığı adrenalin fırlamalarıyla ilişkilendiriliyor.

MENAPOZ SONRASI DÖNEME DİKKAT

Çoğunlukla menapoz dönemi sonrası kadınlarda görülen ve stresli bir durumun şokuyla ardından meydana gelen "kırık kalp sendromu" yüksek stres seviyesiyle bağlantılı iki molekülün varlığıyla ilişkilendirildi.

The Guardian'da yer alan habere göre, "kırık kalp sendromu" olarak bilinen, kalbin pompalama odasının zayıflamasıyla tanımlanan hastalık ilk olarak 1991 yılında Japonya'da tespit edilmişti. Hastalık, sık sık kalp kriziyle karıştırılabiliyor.

KALP KAN POMPALAMAYI BIRAKIYOR

Takutsobo hastalarının kanında depreson, anksiyete ve yüksek stres seviyesiyle ilişkili microRNA-16 ve microRNA-26a isimli iki molekül tespit edilmişti.

Araştırma yürüten doktorlardan Dr. Liam Couch, "Taksubo'ya yakalanan hastalarda kalbin alt tarafı pompalamayı bırakıyor ve üst taraf daha çok pompalamaya başlıyor. Söz konusu moleküllerin varlığı arttığında bu durumun yaşandığını da görüyoruz" dedi.

İnsanın ani bir şok anında takotsubo yanıtı vermesi, uzun dönem stresle bağdaştırıldı.

Doktorlar, daha fazla araştırma gerektiğini ancak stres molekülleriyle bağ kurulabilirse kırık kalp sendromunun önlenebileceğini söyledi.