LPG'ye 18 günde ikinci zam geldi! Fiyatı 6 lirayı geçti

TAKİP ET

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), LPG otogazın litre fiyatına, bu gece yarısından geçerli olmak üzere 22 kuruş zam yapılacağını duyurdu. Geçtiğimiz 2 Ekim'de yapılan 71 kuruşluk zammın ardından gelen son zamla LPG'deki fiyat artışı 18 günde 1 liraya yaklaştı.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), LPG otogazın litre fiyatına, bu gece yarısından geçerli olmak üzere 22 kuruş zam yapılacağını duyurdu.

EPGİS'ten yapılan açıklamada, "Akaryakıt ürünlerinde fiyat artışı. 21/10/2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere LPG otogazda 22 KRŞ/LT pompa satış fiyatlarına yansıyacak şekilde artış olmuştur" denildi.

LPG otogazın litre fiyatına, ekim ayının ilk günü 71 kuruş zam yapılmıştı.

İstanbul'da 5 lira 92 kuruştan satılan LPG yeni zamla 6,14 civarına geldi.

TÜRKİYE LPG KULLANIMINDA AVRUPA LİDERİ

Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında LPG’yi en fazla tercih eden ülke oldu. Eurostat (Avrupa İstatistik Ofisi) verilerine göre Türkiye’deki her 100 otomobilden 38’inin yakıt türü olarak LPG kullandığı tespit edildi. Yaklaşık 4 milyon 661 bin LPG’li aracın bulunduğu Türkiye’de LPG’li araç sayısı son 10 yılda ikiye katlandı. Benzinli araç sayısı ise yüzde 18 oranında azaldı.

Avrupa’da en fazla tercih edilen araç yakıt türleri belli oldu. Türkiye yüzde 37,40 ile Avrupa’nın en fazla LPG’li araç kullanan ülkesi olarak lider olurken, Polonya yüzde 14’le ikinci sırada yer aldı. İtalya yüzde 6,6 oranla üçüncü, Kuzey Makedonya yüzde 2,69 ile dördüncü sırada yer aldı. 2019 verilerine göre, Türkiye’de benzinli otomotiv oranı yüzde 24 olarak kayıtlara geçerken, bu oran Avrupa’da en düşük benzinli otomotiv sayısının Türkiye’de olduğunu gösteriyor. Benzinli otomotivleri en yaygın kullanan ülkeler ise sırasıyla, Hollanda, Kıbrıs, Finlandiya, İsviçre, Danimarka, Malta ve Macaristan oldu.

EŞEL MOBİL SİSTEMİ SONA ERDİ

Akaryakıtta uygulanan eşel mobil sistemi kapsamında, artan maliyetlerin tüketicilere yansımaması için, kur ve petrol fiyat artışları ÖTV’den karşılanıyordu. Ancak gerek kur gerekse petrol fiyatındaki aşırı artış, vergi oranlarında indirime yönelik marj bırakmadı. Yani akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV sıfır noktasına kadar geriledi. Bu durumda artan maliyetin vergi yoluyla karşılanmasının da sonuna gelinmiş oldu. Gelir İdaresi E. Strateji Geliştirme Daire Başkanı Nazmi Karyağdı, eşel mobil sistemden vazgeçilmesi halinde verginin fiyata eklenerek akarykıtta litre başına 2.5-3 TL arasında zammın otomatik olarak pompa fiyatına yansıtılacağı anlamına geldiğini bildirmişti.

AKARYAKITA GELEN ZAMLAR GIDA FİYATLARINI DA ARTIRIYOR

Akaryakıttaki hızlı fiyat yükselişleri başta gıda olmak üzere her sektörü etkiliyor. Girdi maliyetlerin yükseldiğini ve öngörülebilirliğin kalmadığını belirten gıda sektörü temsilcileri, orta ve alt sınıfın zamlara alışmakta zorlandığını vurguluyor. Temsilciler, akaryakıttaki yüksek fiyatların raflara da yansıyacağını kaydetti. Ekonomistler akaryakıta gelen hızlı fiyat yükselişlerinin gıda fiyatlarında yüzde 30'a varan zamlara neden olacak yorumunda bulundu.
 

lpg zam haber lpg kaç lira oldu lpg son zam enerji petrol gaz i̇kmal i̇stasyonları i̇şveren sendikası eşel mobil sistemi