Mehmet Ali Kulat'tan bomba kulis: Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı adayı olabilir

TAKİP ET

MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, Medya Penceresi'nden Halil Metin konuğu oldu. Kulat, AK Parti'den ciddi bir seçmen kaymasına dikkat çekerken CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı olabileceğini ifade etti. Milletvekilliği düşürülen 3 ismin siyasete etkisini de değerlendiren Kulat, erken seçim ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekti.

MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, Medya Penceresi’nden Halil Metin konuğu oldu. Kulat, AK Parti’den ciddi bir seçmen kaymasına dikkat çekerken CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı olabileceğini ifade etti. Milletvekilliği düşürülen 3 ismin siyasete etkisini de değerlendiren Kulat, erken seçim ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekti.

"VEKİLLER DE ADİ VE ADLİ SUÇLARDAN YARGILANABİLMELİ"

TBMM Genel Kurulu'nda, cezaları onanan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ile HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğlulları ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in milletvekilliklerinin düşürülmesinin siyasete olan etkilerini değerlendiren Kulat, şu anda Meclis’te 500’den fazla fezlekenin beklediğini belirtti. Bazı kişiler hakkında 10’a yakın fezleke var diyen Kulat, fezleke ile kesinleşmiş suçun birbirine karıştırıldığını söyleyerek, söz konusu fezlekelerde  yasama görevlerinden kaynaklı işlemler ile adli ve adi suçların birbirinden ayrılması gerektiği konusuna dikkat çeken Kulat, yasalar önünde herkesin eşit şekilde yargılanabilmesinin adli ve adi suçlarda dokunulmazlığı olan vekillere imtiyaz tanınmaması gerektiğini ifade etti. Kulat, bu işlemlerin birbirine karıştırılması durumunda yasa yapacak insan bulunamayacağını sözlerini ekledi.
 
CHP ile HDP arasında yaşanacak bir krizin AK Parti’nin işine geleceğini kaydeden Kulat, “Cumhur İttifakı’nın 50+1 oranını bulamadığı bir dönemde karşısındaki blok tek hareket ederse doğal olarak geri kalan 50+1 oranını karşı blok bulacaktır demektir. Buradaki bir çatlak, beraber olamama durumu Cumhur İttifakı’nın, iktidarın işine yarayacaktır” dedi.

BAŞAK DEMİRTAŞ’A ÇİRKİN SALDIRI

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş hakkında sosyal medyada kullanılan çirkin ifadeleri de değerlendiren Kulat, “Bir tane terbiyesiz, ahlaksız bir adam tweet atmış. Terbiyenin ötesinde bir tweet atılmış. Bir mahalle karşı çıkıyor, bir mahalle iyi oldu diyor. Bu nasıl bir pespayeliktir. Kim kime karşı hakaret ederse bu hiçkimse tarafından asla tasvip edilmemelidir. Hele hele bir insanın kendisi değil, eşi ve çocukları üzerinden bu dilin kullanılması, kim tarafından kime yapılırsa yapılsın tek kelime ile alçaklıktır. Yapan kişi hakkında hem yargıya müracaat edilmelidir hem de onların ismini, resmini kim taklit ediyorsa ya da kimin adına yaptığı havasını veriyorsa onlarda mahkemelere müdahil olmalıdır. Birileri birilerinin omuzundan karşı tarafa kurşun sıkıyor. O taraftan bir kurşun geldiğinde nasıl olsa kendisine saplanmayacak o kurşun. Sizin adınıza birilerinin hakaret etmesine izin vermemesi, böyle pespayeliği kapı açılmaması gerekir” şeklinde konuştu.

“HDP’Yİ KAPATMAK ÇÖZÜM DEĞİL”

HDP’nin kapatılması tartışmalarını değerlendiren Kulat, Muhalefet daha geniş bir ittifak kurabilir mi, HDP'nin marjinalleşmesi, PKK ile arasına sınır koyamaması muhalefet cephesinde nasıl etki eder? sorularına da cevap verdi:

“Oy anlamında Cumhur İttifakı güçlü mü, değil mi bunu bir seçimde ancak görebiliriz. Kamuoyu araştırmalarında çok güçlü olmadığı görülüyor. İktidarın hanesine sağlık politikaları konusunda olumlu yansımalar olurken, aynı oranda ekonomik konularda, belediyelerin yardımlarının engellenmesi konusunda bir o kadarda olumsuz bir etki ortaya çıktı. Bu tablo Cumhur İttifakı seçmenleri tarafından da olumsuz bulundu. HDP’nin  kapatılması siyaseten bir çözüm ortaya koymadı. Geçmişte bunun örneklerini gördük. HDP ideoloji partisidir. Bu partide adayın kim olduğuna seçmen bakmıyor. Partinin ismi de önemli değil. Seçmenin o partinin adını seçimden bir gün önce öğrenmeleri yeterlidir. HDP’yi kapattığınızda HDP’nin direnci kırılmıyor, aksine güçleniyor. Parti kapatma konusunda baştan karşıyım. Çoğu partiler, Kayseri tabelasından öteye sembolik olarak geçtiği müddetçe sorunun çözümü mümkün olmaz” dedi.

KEMAL KILIÇDAROĞLU CUMHURBAŞKANI ADAYI OLABİLİR

Kulat, “Parçalı muhalefetin Türkiye’de devam edeceğini, ancak 31 Mart seçimlerinin ve tekrarlanan İstanbul seçiminin sonuçları muhalefeti birleştirdi. Önümüzdeki genel seçimlerde de muhalefet partileri birlikte hareket etme konusunda hem fikirler. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçme hedefi de muhalefeti birleştiren önemli bir motivasyon oldu. Farklı görüşlere sahip; CHP; İYİ Parti, Saadet, DEVA, Gelecek ve HDP eğer bu noktada birleşirlerse bu iş doğru adayı çıkarmalarına kalıyor. Şu an pek çok aday ve isim konuşuluyor. Şartlar olgunlaşmadığı için hiçbir aday henüz ortaya çıkmaz. Kemal Bey kendisi aday olabilir. Olmasına da engel bir durum yok. Kemal beyin farklı kesimleri kucaklayıcı tavrından bu yorumlar yapılmaya başlandı. Meral Akşener bu anlamda bir aktör ve öne çıkabilir. Eğer seçim erken bir tarihte olmazsa Haluk Levent bile aday olabilir. Haluk Levent aday olacak diye demiyorum. Böyle biri isimde olabilir. Seçim kısa sürede olmazsa çok şeylere gebe.  İttifaklarda 2+2 4 yapmaz. Bazen 3 yapar bazen 5 yapar. Son yerel seçimlerde Cumhur İttifakı’nın 2+2’si 4 yapmadı, muhalefetin kimi yerlerde 6 yaptı.  Seçmenin bam teline dokunan kazanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu noktada Ayasofya’dan başlayarak yeni bir adım atabilir. Türkiye’yi yeniden kucaklayabilir. Mağduriyet alanlarındaki sorunları çözebilir. KHK’lılar, EYT’liler, ceza evlerinde mağdur olduğunu söyleyen kitleler var, kadro bekleyenler var, ekonomik şikayetleri olanlar var, bütün bu kesimlere yeni bir umut verilerek bu umutta o kesimler tarafından olumlu satın alınarak yeni bir fotoğraf inşa edilebilir. Muhalefet bu konularda şu an bir adım önde görülüyor” diye konuştu. 

7 TEMMUZ’DA MİLLETVEKİLİ KOPUŞLARI OLABİLİR          

MHP, AK Parti ve Vatan Partisi’ni bir araya getirdiğinizde tabandaki muhafazakar seçmende bir kırılma yaşanabileceğine dikkat çeken Kulat, “Şu an için görünen tablo bu. Kimileri erken seçim olacak, kimileri olmayacak değerlendirmesi yapıyor. Ekonomik verilere bağlı olarak bu sürecin çok farklı işleyeceğini düşünüyorum. 7 Temmuz tarihinde AK Parti’den olası bazı kopmaların olacağı, bazı milletvekillerinin DEVA ve Gelecek Partileri’ne gitme ihtimallerini dikkatle izliyorum. Milletvekilleiri kendilerini bağımsız hissettiklerinde adres değiştirebilirler; ama seçmen içinde bu çok önemli. Türkiye’deki seçmen AK Parti’ye kızınca CHP’ye giden bir seçmen değildi. CHP’li bir seçmen CHP’ye kızdığında AK Parti’ye gitmiyor. En kötü ihtimalle oy kullanmıyor. İlk defa alternatif doğdu. Biz şu an AK Partili seçmene partinize oy vermezseniz kime oy verirsiniz dediğimizde alacağımız cevabı biliyoruz. Bu da anketlere yansımaya başladı. Önemli bir kesim DEVA ve Gelecek Partisi’nin duygusal kesimi içerisindedir. Çok erken bazı şeyler ama genel anlamda AK Parti’den ciddi bir oy kayması yaşanıyor. İlerleyen süreçlerde bunları çok daha iyi okuyacağız. Partilerin tabelaları ilçe ve mahallelerde oluşmaya başladıkça vatandaşın tepkisini daha da şekillendirir. DEVA ve Gelecek Partileri doğru bir il ve ilçe teşkilatmanları kurmaları gerekiyor. İktidarla ilgili eleştirelere konu olmuş konularla suçlanmayan, kirlenmemiş doğru isimlerle bir fotoğraf ortaya koymaları gerekiyor. Yoksa vatandaş yine eski partisine döner” dedi.