Mevlid Kandili hangi gün? Mevlid Kandili niçin kutlanıyor

TAKİP ET

Mevlid Kandili ne zaman, Mevlid Kandili hangi gün kutlanacak, müslümanlar Mevlid Kandilini neden kutluyor, Hz. Peygamber'in doğumu münasebetiyle kutlanan Mevlid kutlamalarını ilk ihdas eden zatın Erbil Atabegi Muzafferüddin Kökböri (ö. 630/1233) olduğu kabul edilir. İşte Mevlid Kandili ile ilgili tarihi bilgiler ve en güzel Mevlid Kandili mesajları..

Mevlid Kandili ne zaman kutlanacak, 2021 senesinde Mevlid Kandili hangi güne denk geliyor, Mevlid kandili gecesi günahlar affolunur mu, Peygamberimiz (s.a.v) salavat-ı şerife okumak Mevlid Kandili gecesi ne kadar faziletli, Mevlid Kandili gecesi kaç rekat namaz kılınır, Mevlid Kandili gecesine özel dualar, en güzel Mevlid Kandili mesajları, Mevlid Kandili neden İslam aleminde kutlanıyor, Müslümanlar için Mevlid Kandili ne anlam ifade ediyor? Mevlid Kandili günü ve gecesinde sevdiklerinize gönderebileceğiniz en güzel kandil mesajları için hepsi medyapenceresi.com'da



Türkiye 17 Ekim Pazar gecesi Mevlid Kandili'ni idrak edecek. Tarihte ilk mevlid kandili kutlamasını Sultan Selahaddin Eyyubi'nin önde gelen askeri generallerinden Muzafferüddin Kökböri tarafından kutlandı.

Mevlid kandili Hz. Peygamber’in doğumu münasebetiyle kutlanır. Mevlid kutlamalarını ilk yapan bu kutlamayı ortay çıkaran eden kişinin Erbil Atabegi Muzafferüddin Kökböri (ö. 630/1233) olduğu kabul edilir. Bu kutlama için toplananlara mevlid kıssaları okumayı ilk başlatan kişinin ise Mısır Çerkez hükümdarlarından biri veya Mısır Fâtımîleri olduğu söylenir (Ca‘fer Murtazâ el-Âmilî, s. 20). Makrîzî’nin Fâtımî bayramlarıyla ilgili yazdıkları bu konuda onların önceliğini teyit eder mahiyettedir (el-Ḫıṭâṭ, I, 490). Osmanlı döneminde mevlid kandillerinde çeşitli kutlama faaliyetleri icra edilirdi. İbnü’l-Hâc gibi bazı fakihler, mevlid münasebetiyle yapılan eğlencelere ve israf olduğu gerekçesiyle çok sayıda kandil yakılmasına karşı çıkmıştır. Süyûtî, mevlid gecelerinde toplu halde Kur’an okunmasını ve Resûl-i Ekrem’e dair sohbetlerin ardından yemek ikram edilmesini bid‘at-ı hasene olarak görmektedir.

TARİHTE İLK KEZ MEVLİD KANDİLİ MISIR'DA KUTLANDI

Mevlid Kandili'nin tarihte ilk kez kutlandığı ülke olan Mısır'da, kandile özel hediyeleşme geleneğinin önemli bir unsuru olan şekerlemeler büyük ilgi görüyor. Mevlid Kandili'ne günler kala, başkent Kahire'de bir imalathanede kandile özel şekerleme çeşitleri imalatı yapılıyor.

MEVLİD KELİMESİ NE ANLAMA GELİYOR

Türkçe sözlükte “doğum yeri ve zamanı” anlamına gelen mevlid kelimesi, İslâm kültüründe özellikle Hz. Peygamber’in doğumunu, bu vesileyle yapılan törenleri ve yazılan eserleri ifade etmek için kullanılır.

Ayrıca Mısır başta olmak üzere Arap dünyasında özellikle tasavvuf çevrelerinde mevlid kelimesi velî kabul edilen sûfîlerin doğum yıl dönümlerini de kapsayacak şekilde geniş bir anlam kazanmıştır. Mevsim kelimesi de Arap ülkelerinde hem mevlidi hem diğer bayram kutlamalarını ifade eden geniş bir mâna taşır.



Resûl-i Ekrem, İslâm tarihçilerinin çoğuna göre Habeşistan’ın Yemen valisi Ebrehe’nin Kâbe’yi yıkmak üzere Mekke’ye saldırdığı ve Fil Vak‘ası denilen olayın meydana geldiği yıl doğmuştur. Bu hususta görüş ayrılığının bulunmadığı rivayet edilir. Araplar’da “nesî” geleneğini göz önüne alanlara göre bu tarih milâdî 569, diğerlerine göre ise 570 veya 571’dir. Yine genellikle kabul edildiğine göre Rebîülevvel ayının 12’sinde ve gündüz dünyaya gelmiştir.

O yıl ilkbahar mevsimine rastlayan bu ayın iki, sekiz, on veya on yedinci gününde doğduğuna dair rivayetlerle sabaha karşı dünyaya geldiğine dair rivayetler de vardır. Doğumun pazartesi günü olduğu ise daha sahih rivayetlere dayanmaktadır. Ayrıca doğum gününün milâdî takvime göre 20 Nisan’a denk geldiği söylendiği gibi bunun doğru olmadığını ileri sürenler de bulunmaktadır.

PEYGAMBER EFENDİMİZ YAŞARKEN BÖYLE BİR UYGULAMA YOKTU

Hz. Peygamber’in sağlığında onun doğum yıl dönümü kutlanmadığı gibi Hulefâ-yi Râşidîn dönemiyle Emevî ve Abbâsî devirlerinde de mevlidle ilgili bir uygulamaya rastlanmamaktadır. Mısır’da Şiî Fâtımî Devleti kurulunca, soyundan geldiklerini söyledikleri Hz. Peygamber’in doğum yıl dönümü Muiz-Lidînillâh döneminden (972-975) itibaren resmî törenlerle kutlanmaya başlanmıştır. Hz. Peygamber’in yanında Hz. Ali, Fâtıma, Hasan, Hüseyin ve o günkü halifenin mevlidlerinin de kutlandığı (bunlara “mevâlîd-i sitte” deniyordu), aynı zamanda receb, şâban ve ramazan aylarındaki kandiller ile ramazan ve kurban bayramları gibi vesilelerle düzenlenen diğer bazı resmî kutlamaların da ilk örneklerinin yaşandığı bu dönem İslâm tarihinde zengin bir şölen geleneği oluşturmuştur.

EN GÜZEL MEVLİD KANDİLİ MESAJLARI

Niyaz etmeliyiz Allah’a kalpten, sorgulamalıyız kendimizi içten. Hayırlı Kandiller…

Mevlid kandilinizi tebrik eder sağlık, mutluluk ve huzur dolu nice kandiller dilerim.

Allah’ın adıyla başladığınız her işinizde başarılar dilerim mevlit Kandiliniz mübarek olsun Duanız kabul, ameliniz makbul hizmetiniz daim olsun.

Saadetiniz kaim olsun. Kandiliniz kutlu olsun. Avuç içlerinizde sakladığınız bütün duaların kabul olması dileğiyle. Mevlid kandiliniz mübarek olsun. Rabbim bizi özünden iman edip, gözünden düşmeyen kullarından eylesin. Mevlid kandiliniz mübarek olsun.

Seviyoruz seni ey Nebi! Yıpranmış vakitlerde yıpranmayan tek gül olduğun için. Mevlid kandili mübarek olsun.

Bu gece Mevlit Kandili Günahtan kurtuluş gecesi Haydi dua edelim Temizlensin günah defterleri iyi Kandiller. Kim erdemine inanarak ve sevabını umarak Kadir Gecesini ihya ederse Allah onun bütün geçmiş günahlarını bağışlar. Bu gece mevlit gecesi dua edelim.

Yürekler bir atsın bu gece, günahlarımız af olsun. Mevlit Kandilin Mübarek Olsun. Senin ve ailenin Mevlid kandilini kutlar, hayırlara vesile olmasını yüce Allah’tan niyaz ederim. Kandiliniz kutlu olsun.