Twitter'daki #erkekyerinibilsin kampanyası çığ gibi büyüdü

TAKİP ET

Kadınlar için kullanılmasına alışık olduğumuz ifadeler, sosyal medyadaki 'Kocam isterse çalışabilir' paylaşımının ardından, kadın kullanıcılar tarafından erkeklere uyarlanarak yeniden yazıldı. Ünlü isimleri, belediyelerin de sosyal medyadan destek verdiği kampanya çığ gibi büyüdü.

Kadınlar için kullanılmasına alışık olduğumuz ifadeler, sosyal medyadaki 'Kocam isterse çalışabilir' paylaşımının ardından, kadın kullanıcılar tarafından erkeklere uyarlanarak yeniden yazıldı. İki gün boyunca bir etiketi ya da ismi olmadan binlerce kullanıcının katıldığı bu kampanyanın çıkış noktası olan tweet'in sahibi BBC’ye şunları söyledi:

"Twitter'da son zamanlarda muhafazakar olarak adlandıracağımız kişiler tarafından çok fazla 'kadın çalışmamalı, yüksek sesli kahkaha atmamalı, kendilerinin fuhuş yuvası olarak gördükleri üniversitelere gitmemeli' tarzında tweet'ler atıldığını gördüm. Bunlara en güzel tepki alay ederek verilebilir diye düşündüm. Beni en rahatsız eden şey, bunlara destek veren kadınlar olduğunu görmek."

Ruqinq adlı kullanıcı, benzer bir tweet'i Kasım 2019'da da paylaşmış ancak bu kadar yanıt almamıştı. Fakat bu kez attığı tweet büyük ilgi gördü. Altına yazılan binlerce yorumun ardından Twitter’da #erkekyerinibilsin etiketiyle bir kampanya başlatıldı. Kampanyaya yalnız kadın kullanıcıların değil, erkek kullanıcıların da birbirinden ilginç paylaşımlarla destek verdiği görüldü.

Gaye Su Akyol da bu kampanya ile ilgili bir yazı paylaştı ve yazısında, “Dalga geçemediğimiz şey bizi ele geçirir” diyerek şunları söyledi:

Dalga geçemediğin şey seni ele geçirir! Bu berbat düzeni dalga geçe geçe bitireceğiz.

Şu meşhur “Kadın şöyledir, erkek böyledir” saçmalığını hayatımız boyunca duymaktan çok sıkıldık. 7 milyar insanı ikiye bölüp genelleyerek sınıflandırmaya, baskı altına almaya çalışan bu dille sabahlara kadar dalga geçmek istiyoruz.

Geçen Twitter’da “ruqink” isimli bir kullanıcı “kocam isterse çalışabilir” yazmış, görüp arttırdık, gerisi geldi. Bugün Twitter’da çığ gibi büyüdük, #erkekyerinibilsin hashtag’ini 7 saat önce önermiştim, şu an 95.700 tweet var. Bu tweetlerin bazılarının altına, aynı berbat dille yazan profilleri de #çomardetected hashtag’iyle yeşillendirdik. Okuyabildiklerinizi okuyun, efsane şeyler var.

Bu tür bir yaklaşım, erkekleri, asla maruz kalmadıkları bir yerden düşünmeye zorluyor, kadınlar için kabusa dönüşen bir düzende, dile yerleşmiş cinsiyetçiliği, ayrımcılığı yeniden ve ironik şekilde inşa ederek hem trajikomik hem de yanında yer almak isteyeceğin türde bir mizah üretiyor. Ama özünde şu var:

Biz artık katledilen kadın haberleri görmekten, katillerin isminin, cisminin gizlendiği, öldürülen kadınların iffetinin, hayatının, seçimlerinin sorgulandığı, suçlunun ceza almadığı, erkeğin sırtının sıvazlandığı, kadının baskılandığı bu mide bulandırıcı sistemden bıktık, usandık. Ayrıştırılmaktan, cinsiyet normları üzerinden yürütülen beden politikalarından, kadın üzerine kurulan çarpık toplum yargılarından, hayalleri çalınan, kendi olamayan kadınların hikâyelerini duymaktan bıktık. Bir şeyler yapmak istiyoruz. Yapmak zorundayız. Bir tane daha kadının katledilişine şahit olmak istemiyoruz. Göstermelik önlem istemiyoruz. Kadınlar hayatları boyunca tacizin türlü boyutlarına şahit oluyor, maruz kalıyorlar. Her gün, her an, her yerde, sürekli bir baskı. Hepimiz bu baskıyı iliklerimize kadar yaşıyoruz. Yıl 2020 ve ses çıkarmadıkça hiçbir şey değişmiyor. Farkında mıyız bilmiyorum ama hiçbirimiz nefes alamıyoruz!

 

Hem güldüren hem düşündüren bu paylaşımlardan bazılarını sizler için derledik.