Google arama motoru olarak fikir olmaktan çıkıp internet alemine düşünce Bugün kullandığı alan adını 15 Eylül 1997'de etkinleştirdi ve 4 Eylül 1998'de Google şirketi resmen kuruldu.
Dünyanın büyük arama motoru Google'ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin aslında Google'ın adını 'Backrub' koymuştu. 'Sırt masajı' anlamına da gelen kelimenin bu bağlamda masajla bir ilgisi yok.
Page ve Brin yeni oluşturdukları arama motoruna ilk olarak "BackRub" ismini koymuştu, çünkü siteler için geri bağlantıların kontrol edilmesinin önemini tahmin edebiliyorlardı. Ancak daha sonra, "googol" sözcüğü üzerinde orijinal bir imlâ değişikliği yapılarak, bu arama motoru Google olarak adlandırıldı.
Bugün Google arama motoruna herhangi bir kelimeyi yazarak arama yaptığınızda milyonlarca sonuç karşınıza çıkıyor.
Larry Page ve Sergey Brin, Standford Üniversitesi'nde Google ilk kurdukları 23 yıldan sonra arama motoru Arnold Schwarzenegger'in başrolünde oynadığı Terminatör filminde yapay zekaya sahip savaş makinelerini yöneten Skynet isimli ana bilgisayara çok benzetiliyor.
Google'un teknoloji ve yapay zeka alanında yaptığı AR-GE ve yatırım çalışmaları bu savı destekler nitelikte olmakla birlikte gelecekte insan ve makine arasında yaşanabilecek olası bir savaşın sonuçları kimin lehine olur bunu şimdiden kestirmek güç.
GOOGLE'UN ÇATI ŞİRKETİ ALPHABETİN GEÇEN YILKİ HİSSE DEĞERİ 1 TRİLYON DOLAR
Google'nun günümüzdeki çatı şirketi Alphabet.
Şirketin hisseleri 2020'de yüzde 8'den fazla artan Alphabet'in piyasa değeri bir trilyon dolara ulaştı.
ABD'nin en değerli şirketi 1,4 trilyonluk piyasa değeriyle Apple. Apple'ı, piyasa değeri 1,3 trilyon dolara yaklaşan Microsoft izliyor.
Alphabet'in piyasa değerinin bir trilyon dolara ulaşmasıyla İlk kez aynı anda üç Amerikan şirketi birden Wall Street'in "trilyonerler kulübü" üyesi oldu.
Dünyanın en değerli şirketi ise Suudi petrol devi Aramco.
Geçen ay halka arzı sonrasında piyasa değeri 2 trilyon doları aşan şirketin bugünkü değeri 1,8 trilyon dolar civarında.
Eylül 2018'de Apple'ın ardından bir trilyon sınırına ulaşan ikinci şirket olan Amazon'un bugünkü piyasa değer ise yaklaşık 930 milyar dolar.
GEÇEN YIL YÜZDE 8 ARTTI
Alphabet'in hisseleri 2020'de yüzde 8'den fazla arttı.
Teknoloji sektöründeki diğer şirketlerin hisseleri de ABD ve Çin arasındaki birinci faz ticaret anlaşmasının yarattığı iyimser havayla yükseliyor.
ALPHABET NE ZAMAN KURULDU?
Google ve Google'a ait diğer şirketleri bir çatı altına almak amacıyla 2015 yılında kurulan çok uluslu konglomerattır. Merkezi Kaliforniya'da Mountain View'de bulunan şirketin başında Google kurucuları Larry Page ve Sergey Brin bulunmaktadır. 2016 yılı itibarı ile Alphabet şirketinin CEO görevini Page, başkanlık görevini ise Brin üstlenmektedir.
Fotoğraf: Sergey Brin
Google'ın, Alphabet çatısı altında yeniden örgütlenmesi 2 Ekim 2015 tarihinde gerçekleşti. Alphabet ağırlıklı olarak teknoloji, araştırma, fen bilimleri, yatırım sermayesi üzerine odaklanmaktadır. İştirakleri arasında Google, Calico, GV (eski adı Google Ventures), Google Capital, X(eski adı Google X) ve Google Fiber bulunmaktadır. Google eski CEO'su Larry Page, Alphabet'in CEO'su olunca yerine Sundar Pichai yeni Google CEO'su oldu.
Google'un borsadaki işlemleri Alphabet adı altına geçse de, hâlen daha borsada Google'a ait GOOG ve GOOGL sembolleri ile temsil edilmektedir. Alphabet, 2020 yılı itibarıyla piyasa değerini 1 Trilyon Dolar'a yükselterek, bir teknoloji firması olarak bu miktara erişen-aşan Apple, Microsoft ve Amazon'un ardından dördüncü şirket olmuştur.
Gündem
Yayınlanma: 27 Eylül 2021 - 11:07
Güncelleme: 05 Mayıs 2024 - 21:05
-----Sponsorlu Bağlantılar-----
Google'dan 23. yıla özel doğum günü pastalı doodle! Google ne zaman kuruldu
Dünyanın en büyük arama motoru Google, ilk kez yayına başlamasının üzerinden 23. yılına girdi. Google arama motoru olarak hayatımıza girdiği günden bugüne kesintisiz hizmet veriyor. Peki Google ne zaman kuruldu, Google'un sahibi kim, Google'un merkezi neresi? İşte detaylar...
Gündem
27 Eylül 2021 - 11:07
Güncelleme: 05 Mayıs 2024 - 21:05
-----Sponsorlu Bağlantılar-----
-----Sponsorlu Bağlantılar-----
-----Sponsorlu Bağlantılar-----
İlginizi Çekebilir